Tips vakantiewerk

Een leuk vakantiebaantje in de zomer?

Wil jij in de vakantie een extra zakcentje verdienen met vakantiewerk? Elke zomer zoeken veel bedrijven jongeren die aan de slag willen gaan in een leuke vakantiebaan. Dit kan in verschillende regio’s in Nederland maar je kunt natuurlijk ook vakantiewerk uitvoeren in het buitenland. Denk hier bijvoorbeeld aan vakantiewerk op een camping, wat erg populair en zeker leerzaam is! Wij willen jou graag van informatie voorzien zodat jij straks met een goede start kunt beginnen aan je vakantiewerk!

Begin met een goede voorbereiding!

Wij geven jou enkele tips zodat jij het ideale vakantiebaantje vindt voor de zomer!

 • Houd je ogen goed open! Bedrijven adverteren vaak met posters en bordjes bij hun bedrijf. Dit is erg handig en je kunt direct solliciteren.
 • Kijk in de krant en op internet. Vakantiewerkers zijn erg populair, daarom plaatsen bedrijven vaak advertenties in de krant of op internet in vakantieperiodes. Zoek je bijvoorbeeld vakantiewerk in Groningen? Bekijk BijBanen.nl en selecteer op de regio Groningen en zoek een vakantiebaan.
 • Vakantiewerk staat bekend om het tijdelijke karakter. Je zult vaak werkzaam zijn voor een korte periode bij een bedrijf. Studentenuitzendbureaus hebben vaak contact met veel bedrijven die een vakantiewerker zoeken. Meld je aan bij deze bureaus zodat jij straks kunt starten in je vakantiebaan.
 • Kennissen, vrienden en familie kunnen je helpen bij je zoektocht naar een leuk vakantiebaantje! Vaak weten mensen in je omgeving wel een leuk bedrijf waar je vakantiewerk kunt gaan doen.
 • Je gaat solliciteren voor de ideale vakantiebaan! Wij hebben veel informatie op onze website gezet: hoe schrijf je een sollicitatiebrief en wat voor voorbereidingen moet je treffen voor je sollicitatiegesprek.

Wat moet je wel en niet doen tijdens je vakantiewerk?

Do's:

 • Goede afspraken maken over bijvoorbeeld het aantal uren dat je gaat werken en met wat voor werktijden je rekening dient te houden. Afspraken over je salaris tijdens je vakantiewerk is natuurlijk ook belangrijk!
 • Neem je werk serieus! Je zult niet de eerste vakantiewerker zijn die zijn of haar werk niet serieus neemt. Doe dit wel aangezien het erg leerzaam is en het is altijd handig voor je toekomst.

Dont's

 • Verricht pas vakantiewerk als je een arbeidsovereenkomst hebt getekend. Met een arbeidsovereenkomst weet je zeker dat je het afgesproken werk zult verrichten en dat je betaald krijgt wat afgesproken is.
 • Je neemt een vakantiebaan aan om te werken in de vakantie. Ga daarom niet op vakantie terwijl je eigenlijk had afgesproken om te gaan werken. Wees ook flexibel gedurende de periode dat je werkzaam bent in een bedrijf als vakantiewerker.

Wanneer mag je vakantiewerk doen en waar heb je recht op?

Als je 13 jaar of ouder bent mag je vakantiewerk doen in de schoolvakantie maar wel onder bepaalde voorwaarden. Ook als vakantiewerker heb je te maken met speciale regels die zijn vastgelegd in de Arbeidstijdenwet en in de Nadere Regeling Kinderarbeid.

Je had het waarschijnlijk niet gedacht, maar ook als vakantiewerker heb je recht op vakantie. Er bestaat een wettelijk minimum aantal vakantiedagen per jaar. Het zal per bedrijf verschillen hoeveel dagen je vakantie mag nemen tijdens je vakantiebaan. Als je geen dagen vrij wilt nemen, dan moet het loon van je aantal vakantiedagen aan het einde van je vakantiebaan worden uitbetaald! Houd dit goed in de gaten!

Het verschil tussen een bijbaantje en vakantiewerk

Er bestaat een onderscheid tussen bijverdiensten door het jaar heen en vakantiewerk. Houd er in ieder geval rekening mee dat je maar tot een bepaald bedrag mag bijverdienen als je ouders kinderbijslag krijgen. Wanneer je boven dit vastgestelde bedrag komt, krijgen je ouders voor die periode geen kinderbijslag. Veel jongeren gaan extra vakantiewerk verrichten in de zomerperiode, naast hun bijbaantje. Houd het dus extra in de gaten en overleg anders met je ouders!

In de vakantieperiode gelden ook andere regels voor de werktijden. Zo gelden in de vakantieweken de volgende regels:

 • Maximaal 6 vakantieweken per jaar waarvan ten hoogste 4 weken aaneengesloten
 • Minimaal 5 dagen per week
 • Maximaal 40 uur per week
 • Na 4.5 uur werken minimaal een half uur pauze
 • Onafgebroken rusttijd van minimaal 12 uur per etmaal

Cv

Een eerste indruk maak je maar één keer. Maar hoe maak je de perfecte eerste indruk op papier? Leer hoe je eenvoudig een CV opstelt.

Sollicitatiebrief

Je hebt een interessante bijbaan gevonden! Maar hoe kun je het beste reageren op een vacature? BijBanen.nl helpt je hierbij.

Sollicitatiegesprek

Het is zover! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor jouw nieuwe bijbaan! Beginnen de zenuwen al te komen? Nergens voor nodig als het aan ons ligt.

Terug naar Informatie & tips